Woonboerderij in de Achterhoek

Zoekt u een woonboerderij in de Achterhoek? 
Schrijf u dan vrijblijvend in en ontvang dagelijks, gratis het nieuwste woningaanbod per e-mail!
of overweegt u te verkopen?
Beltman Makelaars is gespecialiseerd in zowel aan- als verkoop van woonboerderijen.

De (woon)boerderij 

In Midden- en Noord Gelderland (o.a. Achterhoek) zijn veel boerderijen die worden omgetoverd tot woonhuis. En dit aantal neemt nog steeds toe. De veelal oorspronkelijke boerderijen worden compleet gemoderniseerd naar luxe, ruime woonboerderijen of gesplitst in dubbele bewoning (van voor- en achterhuis). Vaak blijven kenmerkende elementen zichtbaar. Maar waar dienden deze vroeger voor? En welke vorm of functie hebben ze nu? Een ontdekkingsreis vol schoonheid en historisch besef. Met deze keer in de schijnwerpers: de gebintenconstructie.

Historie
Voor de oorlog, eind 19e- en begin 20e-eeuw, zijn de meeste Gelderse boerderijen conform het type halle huis gebouwd. Het traditionele halle huis bestaat uit een rechthoekig gebouw, een bouwlaag en een zadeldak met zogenaamde wolfseinden boven de voor- en achtergevel. In het voorhuis is het woongedeelte en achter de brandmuur het bedrijfsgedeelte (de deel) voor het klein(vee).
De naam ‘halle huis’ dankt de boerderij aan het feit dat net als bij vele middeleeuwse kerken uit drie beuken bestaat: een hoge middenbeuk en aan weerszijden daarvan een lagere zijbeuk. De brede, hoge middenbeuk wordt inwendig overspannen door een gebintconstructie met een zogenaamde ankerbalk. Boven de voormalig deel was deze ankerbalk belegd met slieten waarop veelal het stro/ hooi werd opgeslagen. De veelal eiken gebinten dragen de complete dakconstructie.

Anno 2023
De werkruimte van vroeger is de leefruimte van nu.
Bij de huidige woonboerderijen zien wij veelal dat het voormalig deel gedeelte wordt verbouwd tot woonkeuken of woonkamer.
Hierbij wordt de verdiepingsvloer of het plafond op de ankerbalk geplaatst. Doorgaans ligt dit op zo’n kleine 4 meter hoogte, hetgeen voor veel ruimte en licht zorgt. De stoere (oude) eiken gebinten geeft de woning sfeer en authenticiteit.
De laag gesitueerde hilde balken (welke de spatkrachten van het zadeldak opvangen) worden verwijderd en hogerop tegen de spanten bevestigd. De grote staldeuren worden vervangen voor een groot kozijnen veelal met openslaande terrasdeuren, enerzijds voor het uitzicht, anderzijds voor de licht toetreding. Voor nog meer licht kunnen dakramen en/of een lichtsluis uitkomst bieden.
Een soms eeuwen oude constructie welke destijds handmatig werd gebouwd in perfectie gecombineerd met de isolatie- en woonwensen van de huidige generatie. Genieten geblazen.