goed voorbereid een huis bezichtigen

Lees hier enkele tips

Waar moet ik op letten als ik een woning ga bekijken?
Onderstaand enkele tips:

1. Loop of fiets alvast rond in de directe omgeving/ buurt. Spreek een buurman of -vrouw aan en vraag hoe het is om er te wonen.
Hiermee krijg je en goed beeld van de omgeving en haar bewoners.

2. Lees of kijk vooraf goed naar de informatie die reeds is verstrekt. Is er een lijst van zaken – welke spullen koop je erbij en welke niet, is er een ingevulde vragenlijst van de verkoper?
Maar ga zelf ook op onderzoek bij een gemeente, kadaster en/of provincie.
Als koper heb je een onderzoeksplicht.

3. Plan een afspraak overdag (bij daglicht). Zodoende krijgt u een goed beeld van de afwerking, eventuele gebreken, maar ook de uitzichten en lichtinval.

4. Ga minimaal met z’n tweeën ‘twee zien meer dan één’. Spreek vooraf af wie waar naar kijkt en evalueer achteraf jullie bevindingen.
Maak ook foto’s als je iets wilt onthouden (vraag vooraf wel even toestemming aan de verkopend makelaar).

5. Stel vragen ‘vragen staat vrij’. Waarom staat een woning te koop? Wanneer kan de sleutel worden overgedragen? Werkt alles naar behoren? Zijn er gebreken?

6. Bekijk en onderzoek. Werkt het toilet? Wat is het stookverbruik? Gaan alle ramen nog goed open? Is er een kruipruimte? Hoe oud zijn onderdelen van de woning?
Als koper heb je een onderzoeksplicht.

7. Beoordeel de ruimten, niet het interieur. Laat je niet afleiden door de spullen van een verkoper, maar kijk naar het grotere geheel. Is er voldoende ruimte (te creëren)? Zijn de zichtlijnen goed? Hoe is de loop in huis?

Wenst u ons advies als aankopend makelaar? Lees hier de voorwaarden.

Patricia Leusink-Smelt

Assistent Register Makelaar Taxateur (ARMT'er)