Zwiepseweg 2, LOCHEM

“HUIZE JAVA” SFEERVOLLE STADSVILLA

Prachtig 19-eeuws rijksmonument met authentieke serre, balkon, privacy rijke achtertuin en veranda. De villa is voorzien van veel originele en karakteristieke details met een verwijzing naar het Indische verleden, doch in de decennia gemoderniseerd. Sfeervol en speels ingedeeld en een echte villa met een inhoud van maar liefst 1.695 m3, 9 kamers verdeeld over 2 woonlagen met als extra een ruime zolder met mogelijkheden. De groene stadstuin ligt op het zuidoosten en biedt een heerlijke plekjes o.a. onder de prachtige veranda. Oprit aan voorzijde met voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.
Beeldbepalend aan de kruising gelegen samen met een drietal andere villa’s, welke in dezelfde stijl zijn gebouwd. Op een prominente en centrale plek in Lochem gelegen op loopafstand het stadscentrum en het bosrijke buitengebied. Lochem heeft een schouwburg, openluchttheater, een treinstation en is 10 autominuten van de snelweg A1 gelegen.

GESCHIEDENIS
In de jaren 1830 tot 1890 kwam er meer welvaart in Lochem. De oude stadskern binnen de grachten werd te klein. Enkele welgestelde Lochemers bouwde toen grote huizen buiten de Molenpoort aan de Berkel, o.a. “Huize de Pol”.
De uitbreiding verplaatste zich al gauw naar de Zutphense kant van de stad, de Nieuwstad die toen nog de Luchtersteeg heette. Deze naam herinnert aan de herberg “de Luchte”. Aan het einde van deze straat kwam een plein met woonhuizen van flink formaat. Het waren eigenlijk grote buitenverblijven met
uitgestrekte tuinen langs de Barchemse- en Zutphenseweg (Java, Borneo, Sumatra en Celebes). Deze plek werd ook wel de “Oost-Indische Buurt” genoemd.
Het toonaangevende en meest bekende huis was: “Huize Java”.

PERCEEL
De villa staat op een ruim perceel van ca. 1.400 m² eigen grond. Zowel de diepe voortuin als de achtertuin bieden volop privacy en diverse plekjes om in de zon of schaduw te zitten.
De tuin biedt o.a. een tuinkast, waterpuls, gazon, meerdere planten, (fruit)bomen en struiken.

INDELING
Onderverdieping: wijnkelder.

Begane grond: Entree. Hal met vaste kast en bordestrap. Toilet en fontein. Eetkamer met serre met schuifdeuren, openhaard en parketvloer. Lichte woonkamer met houtkachel en parketvloer. Tuinkamer met schouw en openslaande tuindeuren met toegang naar de veranda. Ruime keuken met gasfornuis, afzuigkap, vaatwasser, vriezer, koelkast en vaste kast. Werkkamer.

1e Verdieping: Overloop. Vijf ruime (slaap)kamers waarvan vier met vaste kast en één met eigen badkamer. Badkamer met douche, 2e toilet en wastafel. Tweede badkamer met hoekbad, douche, 3e toilet en wastafel. Wasruimte met wasmachineaansluiting en wastafel. De (slaap)kamer aan de voorzijde heeft openslaande naar het ruime balkon. Het balkon is op het westen gesitueerd.

2e Verdieping: Bergruimte en CV-ketel. Ruime open zolderruimte, naar eigen wens in te delen.

KENMERKEN
Bouwjaar: 1841. Perceel: 1.382 m². Inhoud: ca. 1.695 m³. Woonoppervlakte: ca. 390 m². Verwarming: Nefit.
Warmwater: Hybride boiler. Isolatie: Dakisolatie en gedeeltelijk glas (begane grond geheel voorzien van glas-, en wandisolatie).
Bijzonderheden: Rijksmonument & er worden nog 26 zonnepanelen geplaatst.

lees meer +
€ 1.150.000,-kosten koper
Brochure downloaden
Zwiepseweg 2 - LOCHEM
Kenmerken
  • Overdracht
  • vraagprijs
    € 1.150.000,- k.k.
  • Soort woonhuis:
    villa, vrijstaande woning
  • Status:
    verkocht
  • Aanvaarding:
    in overleg
  • Bouw
  • Bouwjaar:
    1841
  • Woonoppervlakte:
    380 m²
  • Perceeloppervlakte:
    1382 m²
  • Inhoud:
    1695 m³